Behalve letselschade door een bedrijfsongeval, kunt u bij het uitoefenen van uw beroep ook te maken krijgen met een beroepsziekte. Alhoewel de term misschien wat cryptisch klinkt, komt beroepsziekte letselschade vaker voor dan u denkt. Denk hierbij aan een burnout, maar ook aan RSI of OPS. Stuk voor stuk ernstig letsel, met grote en soms zelfs dodelijke gevolgen. Bovendien is het wrange dat u door een beroepsziekte vaak (al dan niet tijdelijk) uw beroep niet meer uit kunt voeren, met inkomensschade tot gevolg. In veel gevallen is de werkgever hiervoor aansprakelijk. Wanneer u te maken krijgt met een beroepsziekte, is het dan ook belangrijk om direct juridische bijstand te zoeken. Heeft u te kampen met een beroepsziekte? Laat dan nu uw gegevens achter via het formulier op deze pagina, zodat wij u kunnen assisteren bij het verkrijgen van een rechtvaardige schadevergoeding.
Inhoud
Wat is een beroepsziekte precies?
Niet elke ziekte die tijdens het werk opgelopen wordt is een beroepsziekte. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u op weg naar een afspraak in de trein naast een kuchende, snotterende en proestende medereiziger komt te zitten, waardoor u griep oploopt. Vervelend, maar in dit geval is er geen sprake van een beroepsziekte. We spreken pas van een beroepsziekte wanneer een aandoening rechtstreeks het gevolg is van het werk of de werkomstandigheden. Bovendien geldt dat een slachtoffer voor langere tijd blootgesteld moet zijn aan bepaalde (fysieke, psychische, chemische en/of biologische) risico’s. Denk hierbij aan timmerlieden die jarenlang met asbest hebben gewerkt. Kort samengevat omvat de term beroepsziekte in feite alle letselschade die direct voortvloeit uit het langdurig uitoefenen van een bepaald beroep.
Gevolgen
De gevolgen van een beroepsziekte kunnen verstrekkend zijn. De gezondheid van de werknemer wordt aangetast, met tijdelijke of permanente letselschade tot gevolg. Deze letselschade kan leiden tot gederfde levensvreugde, ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en, in sommige gevallen de dood. Omdat de klachten bij een beroepsziekte zowel fysiek als psychisch van aard kunnen zijn, is er naast materiële schade dikwijls ook sprake van immateriële schade. In dit geval zal er naast een schadevergoeding voor directe, tastbare schadeposten ook smartengeld moeten worden uitgekeerd.
Aansprakelijkheid bij beroepsziekte letselschade
In sommige gevallen is het eenvoudig aan te tonen dat de ontstane ongemakken het gevolg zijn van een beroepsziekte. Denk hierbij aan ambachtslieden als een timmerman, een bakker, of kappers. In veel andere gevallen is de causale relatie met het werk of de werkomstandigheden echter minder eenduidig vast te stellen. Wie zegt immers dat de burnout van een afdelingsmanager het gevolg is van te hoge werkdruk, en niet van spanningen thuis?
Omdat u alleen kunt rekenen op een schadevergoeding wanneer de aansprakelijkheid van de werkgever onomstotelijk kan worden vastgesteld, is het van groot belang dat u zich als slachtoffer van een beroepsziekte laat bijstaan door ervaren juridische experts. De Letselschade Advocaat, met haar netwerk van 12 advocatenkantoren door heel Nederland, heeft deze voor u klaarstaan. Laat uw gegevens achter via het contactformulier op deze pagina en wij komen direct in actie door u op te bellen voor een oriënterend gesprek.