Ieder jaar valt naar schatting zo’n 14% van alle werknemers in Nederland ten prooi aan een burnout. In sommige gevallen gaat het om milde klachten en is iemand snel weer probleemloos aan het werk, maar vaak zit een opgebrande werknemer maanden of zelfs jaren thuis. Als u slachtoffer wordt van een burnout, heeft dit verstrekkende consequenties. Nog los van direct zichtbare schadeposten zoals inkomensschade en bijkomende (medische) kosten, zijn er immers psychische effecten die hun uitwerking op u en uw omgeving niet missen. Door een burnout kan uw leven daarom langdurig op z’n kop komen te staan.
Het is in dit geval echter goed te weten dat u als slachtoffer van een burnout kunt rekenen op een schadevergoeding. De werkgever is vrijwel altijd aansprakelijk voor uw letselschade en dient deze, inclusief smartengeld, volledig te vergoeden. De bewijslast ligt echter bij u en dat valt lang niet altijd mee. Laat u daarom helpen door de ervaren experts van de Letselschade Advocaat. Vul nu het contactformulier op deze pagina met uw gegevens en wij benaderen u zo spoedig mogelijk voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Beroepsziekte
Omdat een burnout ontstaat door langdurige blootstelling aan stressfactoren die voortvloeien uit de werkzaamheden van alledag, wordt het fenomeen beschouwd als een beroepsziekte. Dat betekent dat de werkgever vrijwel altijd aansprakelijk is voor de gevolgen. Iedere werkgever in Nederland is immers gehouden aan een veelomvattende zorgplicht. Deze bestaat er uit dat men nauwgezet zorg dient te dragen voor veilig werk en veilige werkomstandigheden, die de werknemer geen gezondheidsschade toebrengen. Bij een burnout kan vaak worden aangetoond dat er sprake is van een schending van deze zorgplicht, omdat een werkgever niet zorgvuldig genoeg is omgesprongen met de belastbaarheid van de werknemer.
Bovenstaande geldt zelfs wanneer een werknemer zonder druk vanuit de werkgever zelf zijn of haar grenzen heeft overschreden en de burnout dus in hoge mate het gevolg is van zijn of haar persoonskenmerken (moeite met nee zeggen of delegeren, ambitie, profileringsdrang, etc.). De werkgever heeft hier rekening mee te houden en dient de werknemer in dit geval tegen zichzelf te beschermen. Doet men dit onvoldoende, dan kan de burnout de werkgever worden aangerekend.
Letselschade door burnout?
Het herstel van een burnout kan ontzettend zwaar zijn en veel tijd vergen. Dikwijls duurt het maanden of zelfs jaren voordat u weer enigszins de oude bent. Het laatste dat u wilt is u onderwijl bezig moeten houden met een ingewikkelde, tijdrovende en intensieve letselschadeprocedure. En dat terwijl het wel ontzettend belangrijk is dat deze onmiddellijk wordt opgestart. Uw vaste lasten lopen immers gewoon door, dus het is van groot belang dat u zo snel mogelijk een schadevergoeding of in ieder geval een voorschot krijgt uitgekeerd om niet in de financiële problemen te geraken.
De Letselschade Advocaat begrijpt de kwetsbare situatie waarin u zich bevindt en helpt u graag. Met ons landelijke netwerk van vakkundige, ervaren letselschade specialisten kunnen wij snel en doortastend optreden, waardoor u zonder vertraging een faire vergoeding tegemoet kunt zien. Zet ons vandaag nog voor u aan het werk door uw persoonsgegevens bij ons achter te laten. Wij zoeken dan zo snel mogelijk contact met u voor een oriënterend gesprek.