Wanneer u tijdens uw werkzame carrière veel in aanraking bent geweest met schadelijke oplosmiddelen als terpentine, thinner, benzeen of styreen, loopt u een verhoogd risico op OPS (ook wel Organisch Psychosyndroom door Solventen). OPS letsel omvat een beschadiging van het zenuwstelsel, met diverse lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. De gevolgen van deze aandoening, in de volksmond ook wel betiteld als schildersziekte, kunnen verstrekkend zijn en zowel u als uw omgeving veel ellende bezorgen.
Gelukkig is een schadevergoeding voor letselschade door OPS gewaarborgd. Omdat OPS letsel opgelopen op de werkvloer beschouwd wordt als een beroepsziekte, is de werkgever gehouden om alle daaruit voortvloeiende schadeposten voor 100% te vergoeden. Het verkrijgen van deze schadevergoeding blijkt echter in de praktijk vaak een ingewikkelde en tijdrovende klus. Het is dan ook belangrijk dat u zich bij het vermoeden van OPS letsel direct laat bijstaan door de Letselschade Advocaat. Zo voorkomt u dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd en naast uw fysieke en geestelijke zorgen ook nog in de financiële problemen komt. Laat ons u helpen en vul het contactformulier op deze pagina, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
OPS letsel als beroepsziekte
OPS letsel ontstaat veelal tijdens het werk. Schilders, maar ook andere ambachtslieden werken dagelijks met schadelijke oplosmiddelen. Als er niet voldoende bescherming voorhanden is, bestaat de kans dat deze door inademing of contact met de huid in het lichaam terechtkomen. Met mogelijk verwoestende lichamelijke en geestelijke consequenties tot gevolg. Omdat OPS letsel in dit geval een direct gevolg is van het werk of de werkomstandigheden, wordt het beschouwd als een beroepsziekte. Als de werkzaamheden immers niet (langdurig) uitgevoerd waren, dan had de aandoening niet opgetreden. Dit betekent dat de werkgever aansprakelijk is en de ontstane letselschade volledig dient te vergoeden. Inclusief een eventueel smartengeld voor gederfde levensvreugde.
Op ons kunt u bouwen!
Als u slachtoffer bent van OPS letsel en reden hebt te vermoeden dat dit het gevolg is van uw werk, hebt u recht op een schadevergoeding. Er is in dit geval echter nog een lange weg te gaan alvorens u deze ook daadwerkelijk krijgt. De bewijslast ligt volledig bij u; u zult aannemelijk moeten maken dat het OPS letsel ontstaan is door uw werk. Het feit dat de blootstelling vaak in het verleden heeft plaatsgevonden, maakt dit er natuurlijk niet gemakkelijker op. Als eenmaal vaststaat dat uw OPS letsel direct resulteert uit uw werkzaamheden, bestaat de volgende stap uit het aansprakelijk stellen van de werkgever. U stelt in dit geval dat deze niet (voldoende) voldaan heeft aan de zorgplicht, oftewel de plicht van elke werkgever om zorg te dragen voor veilige werkomstandigheden.
Al met al is het verkrijgen van een schadevergoeding voor OPS letsel vaak een complexe, tijdrovende, energievretende en soms frustrerende kwestie. Een verzekeringsmaatschappij is er bij gebaat de uitkering zo laag mogelijk te houden en zal een beroep doen op uw doorzettingsvermogen door de zaak zoveel mogelijk te vertragen. Bovendien geldt dat zij daarbij kan bogen op jarenlange ervaring, met een ongelijke strijd tot gevolg. Zorg daarom dat u deze strijd niet alleen voert, maar de hulp inroept van de Letselschade Advocaat. Wij zorgen er voor dat u zonder omwegen de schadevergoeding krijgt die u toekomt. Zet ons vandaag nog aan het werk door uw gegevens bij ons achter te laten via het contactformulier.