Onontbeerlijk in elk magazijn van enige omvang, maar tevens al jaren stevig in de top 5 van bedrijfsongevallen: de heftruck. Omdat een heftruck een zware machine is, ontstaat er bij dit soort ongevallen dikwijls forse letselschade. Wanneer u hiermee te maken krijgt, is het goed te weten dat de werkgever vrijwel zonder uitzondering aansprakelijk is voor alle schadeposten. Deze is op grond van de zorgplicht immers verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Toch is het claimen van een schadevergoeding niet zomaar gedaan, want een verzekeraar zal uit volle macht proberen de uitkering zo laag mogelijk te houden. Het verdient dan ook aanbeveling om bij ongevallen met een heftruck onmiddellijk juridische bijstand te zoeken. De ervaren experts van de Letselschade Advocaat helpen u graag. Schakel ons nu direct in door uw contactgegevens achter te laten op deze pagina.
Inhoud
Onveilig gedrag vaak oorzaak
Ondanks de vaak strikte veiligheidsvoorschriften op bedrijventerreinen en de verplichting van een heftruckcertificaat, wordt de hoofdoorzaak van heftruck ongevallen nog steeds gevormd door onveilig gedrag. Het is dan ook regelmatig een fout van een collega die leidt tot het ontstaan van letselschade. Alhoewel de bewuste collega in dit geval schuld draagt voor het ongeval, is de werkgever toch aansprakelijk. Deze heeft immers een zorgplicht richting haar werknemers, die maakt dat zij verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving. Het toezien op het rijgedrag van werknemers op de heftruck maakt onderdeel uit van deze verantwoordelijkheid.
Andere verplichtingen werkgever in het kader van zorgplicht
De werkgever dient dus het rijgedrag van het personeel op het eigen terrein streng in de gaten te houden. Hij of zij is als het ware ‘verkeersregelaar’. Maar de zorgplicht gaat nog veel verder. Zo is een werkgever verplicht duidelijke instructies te geven over het gebruik van de heftruck. Men dient er bovendien op toe te zien dat iedereen die een heftruck bestuurt over een heftruckcertificaat beschikt en gerichte voorlichting krijgt over de werkzaamheden en risico’s.
Naast bovenstaande maatregelen dient de werkgever er ook voor te zorgen dat het voertuig in veilige staat is. Zo moet de heftruck volgens opgave van de leverancier onderhouden worden en minimaal eens per jaar een keuring ondergaan door een onafhankelijke deskundige. Het keuringsrapport van elke heftruck moet op de werkplek aanwezig zijn. (Machinerechtlijn 2006)
Letselschade door heftruck? Zorg dat u niet getild wordt!
Het moge duidelijk zijn dat een werkgever een uitgebreide zorgplicht heeft richting werknemers die met een heftruck werken. En terecht, want het zijn en blijven zware machines die voor behoorlijke brokken kunnen zorgen. Op grond van de zorgplicht is een werkgever bijna altijd aansprakelijk voor letselschade die ontstaat door een heftruck ongeval. In 99 van de 100 gevallen kan immers aangetoond worden dat er onvoldoende toezicht is geweest, of de instructies te wensen overlieten. Helaas denkt de uitvoerder van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hier vaak anders over. Een verzekeringsmaatschappij zal bij hoog en laag beweren dat álle denkbare voorzorgsmaatregelen genomen zijn en het ongeval de werkgever dus absoluut niet aan te rekenen valt. Laat u niet meeslepen in dit juridische gevecht, maar zoek na een ongeval met een heftruck direct assistentie van de Letselschade Advocaat. Wij voorkomen dat u getild wordt en zorgen voor een rechtmatige schadevergoeding. Zet ons nu onmiddellijk aan het werk door uw gegevens bij ons achter te laten.