Na een ongeval met letselschade kan het soms jaren duren voordat de zaak is afgewikkeld. In de tussenliggende tijd kunnen er echter voor het slachtoffer al allerlei peperdure kostenposten ontstaan. Denk hierbij aan zaken als operaties, revalidatie en ziekenhuisopname.
Om te voorkomen dat u als slachtoffer deze kosten in afwachting van een uitspraak zelf moet ophoesten, kan u een letselschade voorschot aanvragen. Verwacht u na bijvoorbeeld een verkeersongeluk of hondenbeet enige tijd te moeten wachten op een definitieve uitspraak, maar maakt u in de tussentijd al wel kosten? Dan is het van groot belang dat u direct de hulp inroept van onze letselschade advocaten. Laat uw gegevens bij ons achter via het contactformulier op deze pagina, dan wordt u zo snel mogelijk gebeld door een ervaren adviseur uit uw eigen regio.
Inhoud
Voorschotbetaling letselschade
Bij letselschade is het, zeker in het geval van een complexe medische situatie, vaak niet onmiddellijk duidelijk hoe hoog de schade uiteindelijk zal gaan uitvallen. Die duidelijkheid ontstaat pas wanneer de zogeheten ‘medische eindsituatie’ intreedt. Deze medische eindsituatie is kort gezegd het moment waarop artsen en behandelaars vaststellen dat er weinig verandering in de medische situatie meer zal komen.
Dit kan volledig herstel betekenen, maar ook een blijvende beperking. Pas op dit punt is men in staat de letselschade nauwkeurig te berekenen en kan het dossier worden gesloten. Omdat er vaak voor die tijd wel al kan worden vastgesteld dat er schade is (maar nog niet hoeveel), kan een voorschot onder algemene titel worden uitgekeerd.
Voorschot smartengeld en restitutierisico
Naast een voorschot voor eventuele medische kosten kan een slachtoffer ook om een voorschot op het smartengeld vragen. Als er in de lopende zaak een reële kans op smartengeld bestaat is een verzekeraar vaak geneigd dit voorschot direct uit te betalen, omdat er vanaf de datum dat de schade ontstaat een wettelijke rente begint te lopen. Hoe later de verzekeraar het smartengeld uitkeert, des te hoger het bedrag dus zal zijn.
Gedragscode Letselschade voorschot
De Gedragscode Behandeling Letselschade vermeldt in ondubbelzinnige bewoordingen dat er niet moet worden gewacht totdat het slachtoffer eventuele kosten zelf heeft betaald, maar er altijd een voorschot moet worden uitgekeerd. Bovendien dient dit voorschot binnen 14 dagen na aankondiging te zijn bijgeschreven.
De praktijk leert echter dat het naleven van deze gedragscode nogal eens te wensen overlaat. Vertrouw dus niet blind op het goede fatsoen van de tegenpartij, maar roep de hulp in van de specialisten van de Letselschade Advocaat. Met 12 kantoren door heel Nederland is er altijd een letselschade expert bij u in de buurt.
Wanneer u het formulier op deze pagina vult met uw gegevens, neemt een van onze advocaten zo snel mogelijk contact op om vrijblijvend uw zaak te bespreken.
[…] experts uiteraard het woord voor u, zodat u de schadevergoeding, het smartengeld en eventueel het voorschot krijgt waar u recht op […]