Dieren behoren tot onze beste vrienden, maar soms gaat het mis. Honden kunnen overenthousiast raken of hun taak als waakhond net iets te serieus nemen. Een paard kan onverwacht op hol slaan. Dit soort incidenten zijn aan de orde van de dag en er ontstaat dan ook regelmatig letsel door dieren. Wanneer u hier mee te maken krijgt, kunt u de letselschade verhalen op de eigenaar van het dier. Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk zal een slimme verzekeringsmaatschappij vaak proberen in ieder geval een deel van de aansprakelijkheid in uw schoenen te schuiven. Een ervaren letselschade advocaat zorgt er dan voor dat u krijgt waar u recht op heeft. Vul daarom bij letsel door dieren direct het formulier in op deze pagina, om in contact te komen met een van de doorgewinterde experts van De Letselschade Advocaat.
Inhoud
Voorbeelden van letsel door dieren
Letsel door dieren kent verschillende vormen. Onderstaand de meest voorkomende voorbeelden uit de praktijk:
- U wordt gebeten door een waakse of speelse hond
- U schrikt van een op u af rennend dier en komt ten val
- U schrikt in het verkeer van een plotseling overstekend dier en verongelukt
- U valt van andermans paard
- U wordt getrapt door andermans paard
Aansprakelijkheid
Een dier kan ontstane letselschade natuurlijk niet zelf vergoeden. Bij letselschade door dieren is de eigenaar van het dier op grond van de wet daarom in eerste instantie aansprakelijk. Zelfs wanneer het dier is weggelopen of de eigenaar niet direct schuld heeft aan de gedragingen van het dier. Dit noemt men ‘risicoaansprakelijkheid’. Bij deze risicoaansprakelijkheid gaat het om de ‘onberekenbaarheid’ en ‘eigen energie’ van dieren, die nu eenmaal lastig te beteugelen is. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het dier handelde op aanwijzing van de eigenaar, in welk geval de eigenaar uiteraard eveneens aansprakelijk is.
Soms oordeelt een rechter dat een slachtoffer zelf ‘medeschuldig’ is aan het ontstane letsel. Denk hierbij aan iemand die een hond uitdaagt of roekeloos te werk gaat tijdens het paardrijden. De rechter zal in dit geval spreken van een bewust genomen risico en u tot maximaal 50% medeschuld toerekenen. U krijgt dan slechts een bepaald percentage van de schade vergoed.
Laat u bijstaan door De Letselschade Advocaat
Letsel door dieren kan ontzettend nare gevolgen hebben. Zowel psychisch, fysiek als ook qua kosten kan een slachtoffer lange tijd hinder ondervinden van het voorval. Een vergoeding voor de geleden letselschade is dan ook op z’n plaats. Helaas denkt de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij hier vaak anders over. Deze handelt uitsluitend in haar eigen belang en zal zodoende alle middelen inzetten om de schadevergoeding zo laag mogelijk te houden. Zorg dat u niet de gebeten hond wordt en laat u bij letselschade door dieren bijstaan door de ervaren specialisten van De Letselschade Advocaat. Wanneer u het formulier op de site vult met uw gegevens, bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om de situatie geheel vrijblijvend met u te bespreken.