Wanneer u na een ongeval met letselschade juridische bijstand zoekt, zal een advocatenkantoor in sommige gevallen aanbieden om u bij te staan op een zogeheten ‘no cure, no pay’ basis. Dit betekent zoveel als dat zij alleen kosten in rekening brengen wanneer de zaak tot een succesvol einde wordt gebracht. Wanneer er geen oplossing wordt gevonden (no cure), hoeft u niet te betalen (no pay). Biedt deze vorm van beloning voor u uitkomst? Bij de 12 aangesloten advocatenkantoren van De Letselschade Advocaat voorzien wij u hierin graag van een eerlijk advies. Laat daarom nu uw gegevens achter via het formulier op de pagina. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om deze, en nog veel meer vragen, geheel vrijblijvend te beantwoorden.
Inhoud
Experiment van 5 jaar
No cure, no pay is een relatief nieuw fenomeen in de advocatuur; lange tijd was het voor advocatenkantoren verboden om personen onder deze voorwaarden bij te staan. Op 1 januari 2014 ging de Orde van Advocaten over no cure no pay echter overstag; zij besloot de resultaatgerelateerde beloning vanaf deze datum bij wijze van experiment 5 jaar lang toe te staan. De motivatie achter dit besluit luidde dat de kosten voor rechtsbijstand door een letselschade advocaat anders voor sommigen een te hoge financiële drempel zouden opwerpen.
Wat betekent no cure, no pay in de praktijk?
Door het toestaan van no cure, no pay mag een letselschade advocaat met u afspreken dat er zonder een vooraf gedefinieerd resultaat (lees: een bepaalde schadevergoeding) geen betaling in rekening wordt gebracht. Mocht u dus onverhoopt de (letselschade)zaak verliezen, dan blijft u niet met torenhoge advocatenkosten zitten. Het risico verschuift hiermee van u naar de behandelend advocaat, want deze draait op een eventuele mislukking. Om dit risico te compenseren, mag het advocatenkantoor in geval van succes een hogere prijs voor haar diensten rekenen dan gebruikelijk. Het is in dit geval wettelijk toegestaan het honorarium te verhogen tot maximaal 25% van de totale schadevergoeding.
Wanneer is een no cure no pay een goed idee?
Alhoewel no cure, no pay op het eerste gezicht altijd aanlokkelijk klinkt, is de regeling in sommige gevallen niet in uw belang. Wanneer de aansprakelijkheid van de letselschade immers vaststaat, is de tegenpartij wettelijk verplicht alle kosten die direct en indirect uit de letselschade voortvloeien tot de laatste cent te vergoeden. Dit betekent dat de veroorzaker van de letselschade in dit geval dus ook uw juridische kosten dient te betalen. Een no cure, no pay regeling zou dan voor u niet wenselijk zijn. In dat geval betaalt u de advocatenkosten immers zelf, terwijl u de rekening ook bij de tegenpartij had kunnen leggen. Wanneer de uitkomst van de zaak van tevoren echter minder stellig vaststaat en er een serieus risico bestaat dat aansprakelijkheid niet (volledig) aan de tegenpartij kan worden toegeschreven, is een no cure, no pay regeling voor u als slachtoffer daarentegen wel interessant. U dekt zichzelf op dat moment namelijk in tegen een eventueel verlies van de zaak.
Laat u goed informeren
Uit het bovenstaande wordt duidelijk dat het nut van een no cure, no pay beloning voor u als slachtoffer per zaak sterk verschilt. Het is dan ook van groot belang dat u zich, alvorens een keuze te maken, vooraf goed laat informeren. Het landelijke netwerk van De Letselschade Advocaat staat voor openheid en transparantie. Onze specialisten zijn in staat om binnen relatief korte tijd een realistische inschatting te maken van uw kansen en u op basis daarvan eerlijk en helder te adviseren of no cure, no pay voor u een interessante beloningsvorm is. Neem daarom nu contact met ons op via het formulier op deze pagina. Laat uw gegevens achter en u wordt direct gebeld voor een vrijblijvende oriëntatie op uw zaak.