Letselschade kan een enorme diversiteit aan consequenties tot gevolg hebben. Het is zeer wel denkbaar dat het leven van het slachtoffer tijdelijk, of zelfs blijvend verandert en er meerdere schadeposten optreden. Denk hierbij aan ziekenhuisopname, inkomensverlies, de kosten voor huishoudelijke hulp en aanpassingen aan huis en auto. Vaak is het totaal van deze schadeposten voor een slachtoffer lastig te overzien. Wanneer u door toedoen van een ander letsel opgelopen heeft, is het daarom verstandig om deze in kaart te laten brengen door een ervaren letselschadespecialist. Vul het contactformulier in op deze pagina en een ervaren letselschade advocaat uit uw regio zoekt direct telefonisch contact met u om de mogelijkheden te bespreken.
Inhoud
Verschillende schadeposten letselschade
De schadeposten die kunnen optreden bij letselschade zijn talrijk en lopen sterk uiteen. Van eenmalig tot permanent, van direct tot toekomstig. In het onderstaande volgt een opsomming, die echter geenszins compleet is. In de regel geldt dat alle schadeposten (en dus kosten die gerelateerd zijn aan de letselschade) in zijn geheel door de veroorzaker moeten worden vergoed.
Directe kosten
Deze kosten vloeien direct voort uit het ongeval en betreffen schade aan uw eigendommen, zoals uw auto of kleding.
Inkomensverlies (meerdere vormen)
Als u door letselschade (al dan niet tijdelijk) uw beroep niet uit kunt oefenen en daardoor inkomsten misloopt, dient dit inkomensverlies in zijn geheel te worden vergoed door de veroorzaker van het letsel. Daarbij kijkt men niet alleen naar het actuele inkomen ten tijde van het ongeval, maar worden ook toekomstige carrièremogelijkheden in de berekening meegenomen. Dit geldt net zozeer voor zelfstandig ondernemers als voor werknemers in loondienst. In sommige gevallen zijn zelfs inkomsten uit zwart werk te verhalen.
Smartengeld
Bij letselschade ontstaat naast de zichtbare schade vaak ook veel onzichtbare schade. Denk hierbij aan angststoornissen, pijn en verdriet. Dit geestelijke letsel wordt gecompenseerd met smartengeld. De hoogte van het bedrag wordt primair vastgesteld aan de hand van de aard en ernst van het letsel, maar ook andere factoren kunnen hierbij een rol spelen.
Reis- en telefoonkosten
Wanneer u als gevolg van een ongeval te maken krijgt met reiskosten (bijvoorbeeld omdat u naar de huisarts of fysiotherapeut moet), dienen deze te worden vergoed door de tegenpartij. Dit geldt tevens voor de kosten die uw familieleden maken, bijvoorbeeld als zij u op komen zoeken in het ziekenhuis. Ook eventuele extra telefoon-, porto- en kopiekosten die voortvloeien uit het ongeval (bijvoorbeeld vanwege contact met uw advocaat en medici) komen geheel voor rekening van de veroorzaker van het letsel.
Medische kosten en daggeldvergoeding bij opname
Een slachtoffer van letselschade krijgt, zowel direct na het ongeluk als tijdens het herstel, vaak te maken met medische kosten. De veroorzaker van het letsel dient deze kosten in zijn geheel te vergoeden. Als een slachtoffer tijdelijk opgenomen dient te worden in een ziekenhuis of revalidatiekliniek, geldt bovendien dat deze recht heeft op een daggeldvergoeding voor elke dag dat hij of zij hier verblijft.
Huishoudelijke hulp, aanpassingen en hulpmiddelen
Letselschade kan tijdelijk, maar ook blijvend van aard zijn. In het laatste geval verandert vaak de thuissituatie, waardoor iemand hulp(middelen) of aanpassingen nodig heeft in de dagelijkse omgeving. Het laat zich raden dat dit kosten met zich meebrengt. Wanneer u als gevolg van letselschade huishoudelijke hulp, aanpassing aan woning of auto en/of hulpmiddelen (zoals krukken of steunzolen) behoeft, heeft u recht op financiële compensatie van de tegenpartij. Zélfs wanneer de huishoudelijke hulp voor niets wordt verricht door een vriend of familielid.
Studievertraging
Het is goed denkbaar dat een schoolgaand of studerend slachtoffer van letselschade als gevolg van het ongeval studievertraging oploopt. In dit geval is de veroorzaker aansprakelijk voor de extra studiekosten die hiermee gemoeid zijn. Dit is inclusief mogelijke inkomensderving die ontstaat omdat het slachtoffer langer met de opleiding bezig is en dus later op de arbeidsmarkt komt.
Verlies aan zelfwerkzaamheid
Veel mensen voeren van tijd tot tijd zelf klussen uit in, aan of rondom het huis. Wanneer u dit als gevolg van letselschade niet meer zelf kunt doen, maar de hulp van derden moet inschakelen, komen de kosten van deze werkzaamheden voor rekening van de tegenpartij. Dit geldt ook voor eventuele werkzaamheden aan vervoersmiddelen, zoals een auto.
Economische kwetsbaarheid
Economische kwetsbaarheid omvat het risico dat iemand zonder werk komt te zitten. Wanneer het na een ongeluk met letselschade lukt om uw baan te behouden, lijkt er misschien in eerste instantie niets aan de hand. Toch kan het zijn dat er sprake is van een verhoogde economische kwetsbaarheid, omdat u vanwege het opgelopen letsel een verminderde kans hebt op de arbeidsmarkt. Dit zou er toe kunnen leiden dat u, wanneer u in de toekomst om wat voor reden dan ook zonder werk komt te zitten, langer werkloos bent dan zonder letsel het geval zou zijn.
Een letselschade advocaat weet de weg door het woud van schadeposten
Bovenstaande opsomming, alhoewel lijvig, vertegenwoordigt slechts het topje van de ijsberg. Er zijn nog talloze andere vormen van schadeposten denkbaar. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u, wanneer u te maken krijgt met letselschade, door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom van groot belang dat u na een ongeval met letselschade zo snel mogelijk contact zoekt met een ervaren letselschade specialist. Wanneer u uw contactgegevens achterlaat via het formulier op deze pagina, zal een ervaren letselschade advocaat uit uw regio zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.