Medisch specialisten zijn doorgaans goed opgeleid en zeer ervaren. Desalniettemin blijven het mensen. En mensen maken fouten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ieder jaar meer dan 30.000 patiënten te maken krijgen met een medische misser. Dit soort missers kan verstrekkende en soms blijvende gevolgen hebben voor uw gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Als slachtoffer van een medische misser heeft u dan ook recht op een schadevergoeding en smartengeld. Maar deze daadwerkelijk toegekend krijgen is vaak een hels karwei. Laat u daarom bijstaan door de specialisten van De Letselschade Advocaat. Vul nu het formulier op de pagina en wij nemen direct contact met u op.
Inhoud
Wanneer is er sprake van een medische misser?
Een medische misser is een vermijdbare medische fout (Wetsartikel medische misser). Dat wil zeggen dat er tijdens een medische procedure iets mis is gegaan dat buiten de te verwachten risico’s ligt en de behandelend specialist kan worden aangerekend. Bij een medische misser is de specialist (chirurg, therapeut, etc.) of de instelling waar de behandeling plaatsvond (ziekenhuis, kliniek, etc.) altijd aansprakelijk voor de ontstane letselschade en alle daarmee gepaard gaande schadeposten.
Drie soorten missers
De ene medische misser is de andere niet. Soms is een fout van een specialist evident en dus gemakkelijk vast te stellen, maar soms is de situatie complexer en verwijtbaarheid lastiger te bepalen. Er zijn grofweg 3 soorten letselschade door medische missers te onderscheiden, oplopend in complexiteit: medische missers die al zijn erkend, medische missers die direct op juridische gronden vast zijn te stellen en medische missers die pas na grondig medisch onderzoek vastgesteld kunnen worden.
Het laat zich raden dat de eerste categorie de meest simpele is. Aansprakelijkheid is hier een uitgemaakte zaak en een eventuele procedure gaat alleen nog over de hoogte van de vergoeding. In verreweg de meeste gevallen echter is de situatie ingewikkelder en zal aansprakelijkheid niet direct worden erkend. Er is dan aanvullend juridisch en/of medisch onderzoek nodig om na te gaan of de fout de tegenpartij valt aan te rekenen.
Slachtoffer? Laat u niet afschepen!
Maar al te vaak zien we dat slachtoffers van een medische misser genegeerd worden. Een specialist of ziekenhuis weigert categorisch de fout te erkennen, bang voor financiële, maar vooral ook reputatieschade. U zult in dit geval uw recht niet zomaar krijgen, maar het moeten behalen. En dat kunt u vanwege de complexiteit van de zaak gewoonweg niet alleen. Laat daarom uw gegevens bij ons achter via deze pagina, zodat wij u kunnen helpen. U wordt dan zo spoedig mogelijk gebeld voor een vrijblijvende kennismaking en oriëntatie op uw situatie.