Smartengeld is een onderdeel van letselschadevergoeding. Vaak is een deel van de letselschade schadeposten goed zichtbaar, zoals gescheurde kleren of een gebroken been. We spreken in dit geval ook wel van materiële en lichamelijke schade.
Naast deze tastbare schade kan er echter ook nog sprake zijn van letselschade die je niet direct kunt zien, zoals pijn, verdriet of angst. Dit immateriële, psychische letsel kan soms tientallen jaren voortduren en rampzalige consequenties hebben voor u als slachtoffer. Als u na een bedrijfsongeval bijvoorbeeld uw beroep niet meer durft uit te oefenen, kunt u om deze schade te laten compenseren smartengeld claimen.
Meent u of een van uw naasten na een ongeluk met letselschade recht te hebben op smartengeld? Wacht dan niet en vul direct het contactformulier in op deze pagina, zodat een van onze letselschade advocaten u terug kan bellen voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Inhoud
Definitie smartengeld
Er doen verschillende definities van smartengeld de ronde, maar deze hebben gemeen dat men in het kort spreekt van een ‘vergoeding voor niet in geld uit te drukken schade’ (Uitgebreide definitie volgens Wikipedia). Het gaat hier om schade als gevolg van lichamelijk of geestelijk letsel (pijn, verdriet en angst), maar ook om schade die ontstaat als iemand in zijn of haar goede naam is aangetast. Denk in dit laatste geval bijvoorbeeld aan een bij een verkeersongeluk betrokken bestuurder, die onterecht roekeloos rijgedrag wordt verweten.
Berekening smartengeld
De hoogte van smartengeld is vooraf niet eenvoudig te bepalen. Er bestaan geen formules waar een kant en klaar bedrag uit rolt. Feitelijk kan de hoogte van het smartengeld zelfs pas bij het sluiten van de letselschade zaak definitief worden vastgesteld. Pas dan is immers duidelijk of de schade blijvend of tijdelijk van aard is en dat is natuurlijk van grote invloed op het bedrag. Om toch enige uniformiteit in rechtspraak te hanteren kijkt een rechter vaak naar uitspraken in eerdere, vergelijkbare zaken. Omdat elke letselschade zaak echter op zichzelf staat, blijft de berekening van smartengeld uiteindelijk altijd maatwerk.
Meer of minder
Een belangrijke afweging bij het vaststellen van de hoogte van smartengeld is of de letselschade van tijdelijke of permanente aard is. Is er sprake van blijvende schade (bijvoorbeeld invaliditeit of dood), dan valt het smartengeld hoger uit dan in zaken waarin het letsel slechts tijdelijk was.
Andere factoren die kunnen leiden tot een verhoging van smartengeld zijn bijvoorbeeld het verlies van een baan ten gevolge van een ongeval, het niet meer kunnen beoefenen van hobby’s, ontsierende littekens, of een permanente angststoornis.
In een enkel geval kan het smartengeld echter ook verlaagd worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een slachtoffer ondanks een blijvende beperking eigenlijk alles nog kan doen en het letsel dus nauwelijks van invloed is op de kwaliteit van leven.
Zorg dat u krijgt waar u recht op heeft
Het moge duidelijk zijn dat het vaststellen van smartengeld een zeer specialistische aangelegenheid is. De aard en intensiteit van het letsel zijn vaak lastig aan te tonen. Om te krijgen waar u recht op heeft, is het dan ook van groot belang dat u zich laat bijstaan door een ervaren letselschade specialist.
Het landelijke netwerk van de Letselschade Advocaat biedt u deze ervaring. Met kantoren door heel Nederland is er bovendien altijd een letselschade expert in uw regio beschikbaar. Laat nu uw gegevens achter via het formulier op deze pagina en een van onze gespecialiseerde letselschade advocaten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
Smartengeld verkeersongeval
Iedere dag vinden er op de Nederlandse wegen talloze verkeersongelukken plaats. Een verkeersongeval kan zware sporen nalaten. Niet alleen op materiële zaken zoals een auto, fiets, scooter of kleding, maar uiteraard ook bij de betrokken slachtoffers. In het laatste geval is sprake van letselschade en komt het slachtoffer in aanmerking voor een letselschade vergoeding. Onderdeel van deze letselschade vergoeding is smartengeld, oftewel een financiële compensatie voor de geleden immateriële, onzichtbare schade zoals pijn, verdriet of gederfde levensvreugde.
Een smartengeld vergoeding kan behoorlijk oplopen.
Bent u slachtoffer van een verkeersongeval en hebt u sindsdien last van psychische klachten? Of hebt u door het ongeval dusdanig blijvend letsel opgelopen dat uw leven nooit meer hetzelfde zal zijn? Neem dan via het formulier op deze pagina direct contact op met een van onze letselschade specialisten. Zij zullen u zo spoedig mogelijk terugbellen om geheel vrijblijvend te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.
Berekening smartengeld verkeersongeval
Een smartengeld vergoeding is vaak lastig te berekenen. Er zijn geen vaststaande, simpele formules om de hoogte van het uit te keren bedrag vast te stellen. Wel is er de smartengeldgids van de ANWB, waarin eerdere uitspraken in letselschade zaken worden samengevat om zo een beeld te schetsen van de jurisprudentie op dit vlak. De smartengeldgids van de ANWB hanteert een indeling in 7 categorieën van oplopend letsel; van gering letsel tot uitzonderlijk zwaar letsel. Voor meer informatie over deze categorieën, zie de pagina smartengeld richtlijnen.
Hoogte bedrag
De hoogte van het smartengeld na een verkeersongeval is afhankelijk van een veelvoud aan factoren. De belangrijkste vraag die hierbij moet worden beantwoord betreft de duur van het letsel; gaat het om een tijdelijke kwetsuur, of is de letselschade permanent? Naast de duur zijn ook de aard en zwaarte van het letsel uiteraard van groot belang. Zo valt de compensatie voor een schaafwond (tijdelijk, licht) begrijpelijkerwijs lager uit dan de vergoeding voor een volledige dwarslaesie (permanent, zeer zwaar). Ook de persoonlijke situatie van het slachtoffer speelt een rol. Het laat zich raden dat gedeeltelijk functieverlies in een wijsvinger voor een professionele gitarist grotere gevolgen heeft dan voor een woordvoerder.
Op hoeveel smartengeld u precies kunt rekenen weet u pas aan het eind van de letselschade zaak, bij de sluiting van het dossier. Pas dan is immers duidelijk wat de exacte gevolgen van het verkeersongeval precies zijn.
Zoek altijd direct juridische bijstand
Het vaststellen van de juiste smartengeld vergoeding is en blijft een complexe zaak. En bovendien een uiterst tijdrovende, want er kunnen zomaar maanden of zelfs jaren voorbijgaan voordat er uitspraak wordt gedaan. Wanneer u slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, is het daarom belangrijk om niet te wachten en direct juridische bijstand te zoeken.
De letselschade specialisten van de Letselschade Advocaat zijn ter zake deskundig en helpen u graag. Met een landelijk netwerk van 12 kantoren door heel het land, is er bovendien altijd een ervaren letselschade advocaat bij u in de buurt beschikbaar. Laat uw gegevens achter via het formulier op deze pagina en u wordt zo spoedig mogelijk benaderd voor een vrijblijvende intake.
Smartengeld bedrijfsongeval
Alle Arbo-wetten en veiligheidsvoorschriften ten spijt, raken er ieder jaar honderdduizenden Nederlanders gewond door een bedrijfsongeval. Als u een van hen bent, dan weet u dat dit soort ongelukken vaak een vervelende nasleep kent. Niet alleen is er immers sprake van directe schade en inkomensverlies, vaak heeft de ontstane letselschade ook onzichtbare consequenties tot gevolg. Denk in dit geval aan (al dan niet langdurige of zelfs chronische) pijn, angst, of ander geestelijk letsel dat ten koste gaat van uw levensvreugde. Wanneer u te maken krijgt met dit soort immateriële schade, kunt u smartengeld claimen. Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval en wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Laat dan nu uw gegevens achter via het contactformulier en wij bellen u zo spoedig mogelijk op voor een vrijblijvende toetsing van uw zaak.
Aansprakelijkheid vrijwel altijd bij werkgever
Bij bedrijfsongevallen is de werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Het is immers de organisatie die verantwoordelijk is voor een veilige werkplek, voldoende en actuele veiligheidsinstructies én het toezicht op de naleving van deze instructies. De bewijslast ligt in dit soort letselschadezaken dan ook bij de tegenpartij. Dat wil zeggen: de verzekeraar van de werkgever zal moeten kunnen aantonen dat de werkgever er alles, maar dan ook alles aan heeft gedaan om het bedrijfsongeval te voorkomen. Lukt dit niet, dan ligt de aansprakelijkheid van het bedrijfsongeval bij de werkgever en dient deze dus alle ontstane schade te vergoeden.
Verschillende aspecten letselschade bedrijfsongeval
Letselschade bij bedrijfsongevallen kent verschillende aspecten. Om te beginnen is er de zichtbare, materiële schade. Denk aan gescheurde kleding, brandwonden, gebroken ledematen of andere vormen van lichamelijk letsel. Maar bijvoorbeeld ook inkomstenderving, omdat u al dan niet tijdelijk uw beroep niet uit kunt oefenen en daardoor inkomsten misloopt. Deze schadeposten zijn vaak gemakkelijk in geld uit te drukken en kunnen dan ook relatief eenvoudig worden gecompenseerd. Moeilijker wordt het, wanneer er ook onzichtbaar, geestelijk letsel in het spel is. Want wat is een rechtvaardige vergoeding voor chronische pijn? Slapeloze nachten? Of een aanhoudende angststoornis?
Berekening en hoogte vergoeding
Immaterieel letsel laat zich, vanwege de onzichtbare natuur, vaak lastig vertalen in een geldbedrag. Een slachtoffer kan in dit geval echter smartengeld claimen. Voor de hoogte van smartengeld bestaan geen panklare formules. Om toch enig houvast te hebben, zal een rechter bij het bepalen van smartengeld daarom vaak kijken naar eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Deze smartengeld richtlijnen zijn gebundeld in de ANWB smartengeldgids.
Gelijk hebben ≠ gelijk krijgen
Ondanks het feit dat een werkgever vrijwel altijd aansprakelijk is, blijkt een letselschadeproces na een bedrijfsongeval helaas lang niet altijd een uitgemaakte zaak. In de praktijk komt het namelijk regelmatig voor dat een verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheid bij herhaling afwijst. Soms is dit een standaard handelswijze, een test om te kijken hoe lang de tegenpartij volhoudt, maar soms wordt er ook fundamenteel anders gedacht over de situatie en de oorzaak. In beide gevallen bent u gebaat bij de expertise van een doorgewinterde letselschade advocaat, om u bij te staan en te helpen verkrijgen wat u rechtmatig toekomt. Neem daarom na een bedrijfsongeval direct contact op met de ervaren specialisten van De Letselschade Advocaat. Laat uw gegevens bij ons achter via het formulier en wij bellen u graag op voor een oriënterend gesprek.
Smartengeld beroepsziekte
Heeft u te kampen met een beroepsziekte? Ieder jaar vallen talloze mensen ten prooi aan letselschade die direct verband houdt met de langdurige uitoefening van hun werk. Een zogeheten beroepsziekte komt vaker voor dan u denkt. Denk hierbij aan een burnout, Repetitive Strain Injury (RSI), of Organo Psycho Syndroom (OPS). De gevolgen van deze vorm van letselschade kunnen verstrekkend en catastrofaal zijn. Vaak ondervinden slachtoffers er tot in lengte van jaren last van. Het is dan ook niet meer dan logisch en fair om in geval van een beroepsziekte een schadevergoeding te claimen bij uw werkgever. De ervaren specialisten van Letselschade Advocaat helpen u hier graag bij. Vul nu uw gegevens in op het contactformulier en wij nemen direct contact met u op voor een vrijblijvende kennismaking.
Definitie en gevolgen
Niet elke ziektegeval dat zich op of rondom de werkvloer afspeelt is een beroepsziekte. Om van een beroepsziekte te kunnen spreken, dient de aandoening rechtstreeks te worden veroorzaakt door het werk of de werkomstandigheden. Bovendien moet er sprake zijn van een langdurige blootstelling aan bepaalde fysieke, psychische, chemische of biologische risico’s. Dit laatste onderscheid de beroepsziekte van het bedrijfsongeval, waarbij een slachtoffer door een acute, eenmalige oorzaak letselschade oploopt (zoals bijvoorbeeld een onveilige machine).
Een beroepsziekte kan zowel tijdelijke als permanente schade tot gevolg hebben. Een slachtoffer kan een tijd ziek thuis zitten, arbeidsongeschikt raken, of zelfs komen te overlijden. Deze schade leidt tot diverse schadeposten; variërend van zichtbare schade als tijdelijk inkomensverlies of een vermindering van de verdiencapaciteit, tot onzichtbare schade als pijn, verdriet, angst en andere zaken die de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Voor deze laatste, immateriële categorie letselschade, claimt een slachtoffer smartengeld.
Berekening en hoogte smartengeld beroepsziekte
Wanneer een aandoening wordt aangemerkt als beroepsziekte en de aansprakelijkheid van de werkgever is vastgesteld, heeft een slachtoffer wettelijk recht op een schadevergoeding. Een belangrijk onderdeel van deze schadevergoeding wordt gevormd door smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor dat deel van de letselschade dat zich niet in geld uit laat drukken. Het compenseert zodoende alle geleden geestelijke schade. Omdat deze schade zo lastig te vertalen is in een geldbedrag, zijn er geen formules beschikbaar waar een kant en klare vergoedingssom uit rolt. Wel zijn er bepaalde richtlijnen, die een rechter bij de bepaling van smartengeld in acht zal nemen. Vaak baseert men zich in dit geval op eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Omdat iedere zaak echter uniek is, blijft de vaststelling van een smartengeldvergoeding ondanks deze handvatten altijd een kwestie van maatwerk.
Vertrouw op De Letselschade Advocaat!
Een beroepsziekte brengt een hoop ellende met zich mee. Het is logisch dat u daar een bepaalde compensatie voor verlangt. U hebt er immers niet voor gekozen om ziek te worden. Het aansprakelijk stellen van een werkgever is in dit geval echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. U zult moeten kunnen aantonen dat uw aandoening direct voortvloeit uit het uitoefenen van uw beroep. Onze advocaten helpen u hier graag bij. De Letselschade Advocaat is een landelijk netwerk van 12 gespecialiseerde advocatenkantoren door heel het land. Zo is er altijd een gelouterde letselschade expert bij u in de buurt. Wilt u direct hulp van een regionale letselschade specialist? Laat dan nu uw gegevens achter op het contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor een kennismaking.
Smartengeld medische misser
Heeft u letselschade opgelopen door een fout tijdens een medische behandeling? Dan bent u niet de enige. Jaarlijks zijn er in ons land tienduizenden mensen slachtoffer van een zogeheten medische misser. Een dergelijke blunder kan verstrekkende en soms blijvende gevolgen hebben. Het is dan ook goed om te weten dat u als slachtoffer van letselschade door een medische misser kunt rekenen op smartengeld. Maar het verkrijgen van dit smartengeld is vaak geen sinecure. Het erkend krijgen van een medische fout blijkt in de praktijk vaak een kwestie van lange adem. Goede juridische bijstand is in dit geval dan ook onontbeerlijk. Bent u slachtoffer geworden van onzorgvuldige medici? Wacht dan niet en vul direct het formulier in op deze pagina. Onze ervaren specialisten nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om het voorval te bespreken.
Definitie
Bij medische behandelingen kunnen complicaties optreden. De patiënt mag er echter vanuit gaan dat hij of zij in goede handen is en er buiten de vooraf gedefinieerde risico’s geen rare dingen gebeuren. Wanneer de behandelend specialist echter aantoonbaar ‘verwijtbaar medisch onzorgvuldig’ heeft gehandeld, is er sprake van een medische misser. Het woord ‘verwijtbaar’ is in dit geval erg belangrijk; de fout moet de medicus in kwestie ondubbelzinnig kunnen worden aangerekend. Hij of zij had deze fout moeten kunnen voorkomen. Pas als dit aangetoond kan worden, spreekt men van een medische misser.
Berekening en hoogte smartengeld medische misser
Wanneer is vastgesteld dat er sprake is van een medische misser, kan een slachtoffer rekenen op een schadevergoeding. Zoals bij elke letselschadevergoeding, is dit bedrag opgebouwd uit meerdere onderdelen. Omdat er bij medische missers naast zichtbare, vaak ook sprake is van onzichtbare littekens, speelt smartengeld in dit geval een grote rol. Smartengeld is een vergoeding voor niet in geld uit te drukken schade. Het is dan ook vaak lastig om de hoogte van het bedrag te bepalen. Omdat er in dit geval geen kant en klare berekeningsmethoden bestaan, wendt een rechter zich vaak tot jurisprudentie. Dat wil zeggen dat een rechter bij de vaststelling van smartengeld meestal kijkt naar eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Ondanks deze richtlijnen, blijft de bepaling van smartengeld echter altijd maatwerk.
Laat het er niet bij zitten!
Slachtoffers van een medische fout krijgen vaak te maken met langdurige klachtenprocedures, waarin zij van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ziekenhuizen en andere medische instellingen nemen hun personeel angstvallig in bescherming en zijn er, uit angst voor kosten en reputatieschade, vaak niet al te happig op om fouten te erkennen. Deze strijd is dan ook in alle redelijkheid niet alleen te voeren. Laat u daarom bijstaan door een ervaren letselschade specialist. Dat scheelt niet alleen tijd, maar verhoogt tevens de kans op succes. Zodat u krijgt waar u recht op heeft: het toegeven van de fout en een eerlijke compensatie. Laat het er niet bij zitten en schakel vandaag nog de hulp in van De Letselschade Advocaat. Wanneer u uw gegevens achterlaat via het formulier op deze pagina, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.