Alle Arbo-wetten en veiligheidsvoorschriften ten spijt, raken er ieder jaar honderdduizenden Nederlanders gewond door een bedrijfsongeval. Als u een van hen bent, dan weet u dat dit soort ongelukken vaak een vervelende nasleep kent. Niet alleen is er immers sprake van directe schade en inkomensverlies, vaak heeft de ontstane letselschade ook onzichtbare consequenties tot gevolg. Denk in dit geval aan (al dan niet langdurige of zelfs chronische) pijn, angst, of ander geestelijk letsel dat ten koste gaat van uw levensvreugde. Wanneer u te maken krijgt met dit soort immateriële schade, kunt u smartengeld claimen. Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval en wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Laat dan nu uw gegevens achter via het contactformulier en wij bellen u zo spoedig mogelijk op voor een vrijblijvende toetsing van uw zaak.
Inhoud
Aansprakelijkheid vrijwel altijd bij werkgever
Bij bedrijfsongevallen is de werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Het is immers de organisatie die verantwoordelijk is voor een veilige werkplek, voldoende en actuele veiligheidsinstructies én het toezicht op de naleving van deze instructies. De bewijslast ligt in dit soort letselschadezaken dan ook bij de tegenpartij. Dat wil zeggen: de verzekeraar van de werkgever zal moeten kunnen aantonen dat de werkgever er alles, maar dan ook alles aan heeft gedaan om het bedrijfsongeval te voorkomen. Lukt dit niet, dan ligt de aansprakelijkheid van het bedrijfsongeval bij de werkgever en dient deze dus alle ontstane schade te vergoeden.
Verschillende aspecten letselschade bedrijfsongeval
Letselschade bij bedrijfsongevallen kent verschillende aspecten. Om te beginnen is er de zichtbare, materiële schade. Denk aan gescheurde kleding, brandwonden, gebroken ledematen of andere vormen van lichamelijk letsel. Maar bijvoorbeeld ook inkomstenderving, omdat u al dan niet tijdelijk uw beroep niet uit kunt oefenen en daardoor inkomsten misloopt. Deze schadeposten zijn vaak gemakkelijk in geld uit te drukken en kunnen dan ook relatief eenvoudig worden gecompenseerd. Moeilijker wordt het, wanneer er ook onzichtbaar, geestelijk letsel in het spel is. Want wat is een rechtvaardige vergoeding voor chronische pijn? Slapeloze nachten? Of een aanhoudende angststoornis?
Berekening en hoogte vergoeding
Immaterieel letsel laat zich, vanwege de onzichtbare natuur, vaak lastig vertalen in een geldbedrag. Een slachtoffer kan in dit geval echter smartengeld claimen. Voor de hoogte van smartengeld bestaan geen panklare formules. Om toch enig houvast te hebben, zal een rechter bij het bepalen van smartengeld daarom vaak kijken naar eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Deze smartengeld richtlijnen zijn gebundeld in de ANWB smartengeldgids.
Gelijk hebben ≠ gelijk krijgen
Ondanks het feit dat een werkgever vrijwel altijd aansprakelijk is, blijkt een letselschadeproces na een bedrijfsongeval helaas lang niet altijd een uitgemaakte zaak. In de praktijk komt het namelijk regelmatig voor dat een verzekeringsmaatschappij de aansprakelijkheid bij herhaling afwijst. Soms is dit een standaard handelswijze, een test om te kijken hoe lang de tegenpartij volhoudt, maar soms wordt er ook fundamenteel anders gedacht over de situatie en de oorzaak. In beide gevallen bent u gebaat bij de expertise van een doorgewinterde letselschade advocaat, om u bij te staan en te helpen verkrijgen wat u rechtmatig toekomt. Neem daarom na een bedrijfsongeval direct contact op met de ervaren specialisten van De Letselschade Advocaat. Laat uw gegevens bij ons achter via het formulier en wij bellen u graag op voor een oriënterend gesprek.