Heeft u te kampen met een beroepsziekte? Ieder jaar vallen talloze mensen ten prooi aan letselschade die direct verband houdt met de langdurige uitoefening van hun werk. Een zogeheten beroepsziekte komt vaker voor dan u denkt. Denk hierbij aan een burnout, Repetitive Strain Injury (RSI), of Organo Psycho Syndroom (OPS). De gevolgen van deze vorm van letselschade kunnen verstrekkend en catastrofaal zijn. Vaak ondervinden slachtoffers er tot in lengte van jaren last van. Het is dan ook niet meer dan logisch en fair om in geval van een beroepsziekte een schadevergoeding te claimen bij uw werkgever. De ervaren specialisten van Letselschade Advocaat helpen u hier graag bij. Vul nu uw gegevens in op het contactformulier en wij nemen direct contact met u op voor een vrijblijvende kennismaking.
Inhoud
Definitie en gevolgen
Niet elke ziektegeval dat zich op of rondom de werkvloer afspeelt is een beroepsziekte. Om van een beroepsziekte te kunnen spreken, dient de aandoening rechtstreeks te worden veroorzaakt door het werk of de werkomstandigheden. Bovendien moet er sprake zijn van een langdurige blootstelling aan bepaalde fysieke, psychische, chemische of biologische risico’s. Dit laatste onderscheid de beroepsziekte van het bedrijfsongeval, waarbij een slachtoffer door een acute, eenmalige oorzaak letselschade oploopt (zoals bijvoorbeeld een onveilige machine).
Een beroepsziekte kan zowel tijdelijke als permanente schade tot gevolg hebben. Een slachtoffer kan een tijd ziek thuis zitten, arbeidsongeschikt raken, of zelfs komen te overlijden. Deze schade leidt tot diverse schadeposten; variërend van zichtbare schade als tijdelijk inkomensverlies of een vermindering van de verdiencapaciteit, tot onzichtbare schade als pijn, verdriet, angst en andere zaken die de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Voor deze laatste, immateriële categorie letselschade, claimt een slachtoffer smartengeld.
Berekening en hoogte smartengeld beroepsziekte
Wanneer een aandoening wordt aangemerkt als beroepsziekte en de aansprakelijkheid van de werkgever is vastgesteld, heeft een slachtoffer wettelijk recht op een schadevergoeding. Een belangrijk onderdeel van deze schadevergoeding wordt gevormd door smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor dat deel van de letselschade dat zich niet in geld uit laat drukken. Het compenseert zodoende alle geleden geestelijke schade. Omdat deze schade zo lastig te vertalen is in een geldbedrag, zijn er geen formules beschikbaar waar een kant en klare vergoedingssom uit rolt. Wel zijn er bepaalde richtlijnen, die een rechter bij de bepaling van smartengeld in acht zal nemen. Vaak baseert men zich in dit geval op eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Omdat iedere zaak echter uniek is, blijft de vaststelling van een smartengeldvergoeding ondanks deze handvatten altijd een kwestie van maatwerk.
Vertrouw op De Letselschade Advocaat!
Een beroepsziekte brengt een hoop ellende met zich mee. Het is logisch dat u daar een bepaalde compensatie voor verlangt. U hebt er immers niet voor gekozen om ziek te worden. Het aansprakelijk stellen van een werkgever is in dit geval echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. U zult moeten kunnen aantonen dat uw aandoening direct voortvloeit uit het uitoefenen van uw beroep. Onze advocaten helpen u hier graag bij. De Letselschade Advocaat is een landelijk netwerk van 12 gespecialiseerde advocatenkantoren door heel het land. Zo is er altijd een gelouterde letselschade expert bij u in de buurt. Wilt u direct hulp van een regionale letselschade specialist? Laat dan nu uw gegevens achter op het contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor een kennismaking.