Iedere dag vinden er op de Nederlandse wegen talloze verkeersongelukken plaats. Een verkeersongeval kan zware sporen nalaten. Niet alleen op materiële zaken zoals een auto, fiets, scooter of kleding, maar uiteraard ook bij de betrokken slachtoffers. In het laatste geval is sprake van letselschade en komt het slachtoffer in aanmerking voor een letselschade vergoeding. Onderdeel van deze letselschade vergoeding is smartengeld, oftewel een financiële compensatie voor de geleden immateriële, onzichtbare schade zoals pijn, verdriet of gederfde levensvreugde.
Een smartengeld vergoeding kan behoorlijk oplopen.
Bent u slachtoffer van een verkeersongeval en hebt u sindsdien last van psychische klachten? Of hebt u door het ongeval dusdanig blijvend letsel opgelopen dat uw leven nooit meer hetzelfde zal zijn? Neem dan via het formulier op deze pagina direct contact op met een van onze letselschade specialisten. Zij zullen u zo spoedig mogelijk terugbellen om geheel vrijblijvend te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.
Inhoud
Berekening smartengeld verkeersongeval
Een smartengeld vergoeding is vaak lastig te berekenen. Er zijn geen vaststaande, simpele formules om de hoogte van het uit te keren bedrag vast te stellen. Wel is er de smartengeldgids van de ANWB, waarin eerdere uitspraken in letselschade zaken worden samengevat om zo een beeld te schetsen van de jurisprudentie op dit vlak. De smartengeldgids van de ANWB hanteert een indeling in 7 categorieën van oplopend letsel; van gering letsel tot uitzonderlijk zwaar letsel. Voor meer informatie over deze categorieën, zie de pagina smartengeld richtlijnen.
Hoogte bedrag
De hoogte van het smartengeld na een verkeersongeval is afhankelijk van een veelvoud aan factoren. De belangrijkste vraag die hierbij moet worden beantwoord betreft de duur van het letsel; gaat het om een tijdelijke kwetsuur, of is de letselschade permanent? Naast de duur zijn ook de aard en zwaarte van het letsel uiteraard van groot belang. Zo valt de compensatie voor een schaafwond (tijdelijk, licht) begrijpelijkerwijs lager uit dan de vergoeding voor een volledige dwarslaesie (permanent, zeer zwaar). Ook de persoonlijke situatie van het slachtoffer speelt een rol. Het laat zich raden dat gedeeltelijk functieverlies in een wijsvinger voor een professionele gitarist grotere gevolgen heeft dan voor een woordvoerder.
Op hoeveel smartengeld u precies kunt rekenen weet u pas aan het eind van de letselschade zaak, bij de sluiting van het dossier. Pas dan is immers duidelijk wat de exacte gevolgen van het verkeersongeval precies zijn.
Zoek altijd direct juridische bijstand
Het vaststellen van de juiste smartengeld vergoeding is en blijft een complexe zaak. En bovendien een uiterst tijdrovende, want er kunnen zomaar maanden of zelfs jaren voorbijgaan voordat er uitspraak wordt gedaan. Wanneer u slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, is het daarom belangrijk om niet te wachten en direct juridische bijstand te zoeken.
De letselschade specialisten van de Letselschade Advocaat zijn ter zake deskundig en helpen u graag. Met een landelijk netwerk van 12 kantoren door heel het land, is er bovendien altijd een ervaren letselschade advocaat bij u in de buurt beschikbaar. Laat uw gegevens achter via het formulier op deze pagina en u wordt zo spoedig mogelijk benaderd voor een vrijblijvende intake.