Wanneer u als fietser verzeild raakt in een aanrijding of ander verkeersongeval, is de kans groot dat hierbij letsel ontstaat. Zelfs als u bescherming (zoals een valhelm) draagt, blijft u bij een fietsongeval immers uiterst kwetsbaar. De wet erkent deze kwetsbaarheid; als fietser kunt u bij letselschade vrijwel altijd op een schadevergoeding rekenen. Zelfs wanneer het fietsongeval uw eigen schuld is. Desalniettemin zal de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij proberen de vergoeding zo laag mogelijk te houden, door in ieder geval een deel van de aansprakelijkheid op u af te schuiven. Het is dan ook belangrijk dat u direct na een fietsongeval de hulp inroept van een doorgewinterde letselschadespecialist. De Letselschade Advocaat heeft deze voor u beschikbaar. Vul het formulier op deze pagina met uw gegevens en wij nemen onmiddellijk contact met u op.
Inhoud
Letselschade bij fietsongeval vrijwel altijd vergoed
Fietsers zijn, net als voetgangers, kwetsbare verkeersdeelnemers. Niet alleen krijgen ze bij een aanrijding met gemotoriseerd verkeer vaak te maken met een tegenpartij die een hogere snelheid voert en meer gewicht in de schaal legt, tevens kunnen ze niet terugvallen op de beschermende constructie van bijvoorbeeld een auto. De Wegenverkeerswet (WVW) houdt hier rekening mee, door fietsers van extra rechtsbescherming te voorzien. Zij kunnen bij een ongeval met letselschade vrijwel altijd op een schadevergoeding rekenen. Medische kosten, inkomensschade en andere kosten worden zo (deels) vergoed, terwijl ook smartengeld tot de mogelijkheden behoort.
Hoogte schadevergoeding
Alhoewel slachtoffers van een fietsongeval vrijwel altijd in aanmerking komen voor een schadevergoeding, hangt de hoogte af van de situatie. Een fietser die jonger is dan 14 jaar ziet zijn of haar letselschade direct voor 100% vergoed. Bent u ouder dan 14 jaar, dan kunt u vrijwel altijd rekenen op minstens 50%. Zelfs wanneer u zelf de verkeersregels hebt overtreden en zo (mede)schuldig bent aan het ongeval. Slechts wanneer er sprake is van ‘overmacht’ aan de kant van de bestuurder van een motorvoertuig, kan het zo zijn dat er geen schadevergoeding wordt uitgekeerd. De rechter oordeelt in dit geval dat de bestuurder ‘rechtens gezien geen enkel verwijt kan worden gemaakt’, oftewel zo ontzettend netjes heeft gereden dat deze in de verste verte niets, maar dan ook werkelijk niets verweten kan worden. In de praktijk valt dit echter nauwelijks te staven en een dergelijke uitspraak is dan ook zeldzaam, zo niet uniek.
Laat u niet in de wielen rijden!
Bij een fietsongeval ligt de bewijslast in eerste instantie bij de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig. Gedeeltelijke schuld is lastig aan te tonen, laat staan overmacht. Dat weerhoudt een slimme verzekeringsmaatschappij er echter niet van het te proberen. Al was het alleen al maar om een beroep te doen op uw uithoudingsvermogen. Laat u niet door hen in de wielen rijden, maar zoek direct na het ongeval juridische assistentie van De Letselschade Advocaat. Onze gespecialiseerde, ervaren advocaten helpen u graag. Laat uw gegevens achter via het contactformulier en wij gaan graag het gesprek met u aan, om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.