Dagelijks maken honderdduizenden Nederlanders gebruik van het openbaar vervoer. Trein, bus, tram metro en taxi zijn populaire vervoersmiddelen, vooral onder forensen. Maar waar gehakt wordt vallen spaanders; ondanks het feit dat de meeste reizen veilig worden afgerond, ontstaat ook in het openbaar vervoer helaas dagelijks letselschade. Wanneer u te maken krijgt met letselschade in het openbaar vervoer, heeft u recht op een schadevergoeding. Maar bij wie kunt u deze claimen? En hoe gaat dat in zijn werk? Dat is onze specialiteit. Schakel daarom vandaag nog de hulp in van De Letselschade Advocaat door uw gegevens achter te laten op deze pagina. Zo bent u verzekerd van de best denkbare juridische bijstand.
Inhoud
Letselschade in het openbaar vervoer
Letselschade in het openbaar vervoer komt in verschillende soorten en maten. Dikwijls gaat het om een aanrijding met een ander voertuig of een botsing met een object. Tevens kan het zo zijn dat u valt, omdat het vervoersmiddel waarin u zich bevindt plotseling hard afremt of optrekt. Of u komt ten val tijdens het in-/uitstappen of wachten. Hoe het ongeval er ook precies uitziet: als u letselschade oploopt in het openbaar vervoer is de vervoerder in beginsel vrijwel altijd aansprakelijk voor de ontstane schadeposten. Dit vloeit voort uit de wettelijke verplichting tot veilig vervoer, zoals geregeld in de Wet Personenvervoer waar iedere vervoersmaatschappij aan gebonden is.
Aansprakelijkheid
Zodra u een treinkaartje koopt, een busabonnement neemt of een taxi bestelt, sluit u in feite een overeenkomst met de vervoerder. Deze overeenkomst bestaat uit de uitwisseling van (uw) geld in ruil voor een veilige reis van A naar B. De vervoerder heeft zodoende een zorgplicht; men is verplicht er voor te zorgen dat u veilig op de plaats van bestemming arriveert. Als dit onverhoopt niet het geval is, heeft de vervoerder verzaakt en is deze dus aansprakelijk voor eventueel ontstane letselschade. Een uitzondering op deze bepaling geldt wanneer de vervoerder kan bewijzen dat uw letselschade niet te voorkomen was, bijvoorbeeld omdat u zich roekeloos heeft gedragen. Meer weten over het contracten- en het verbintenissenrecht? Lees dan hier en hier verder!
Verzekeringsmaatschappij vervoerder zal zich hevig verzetten
Bij letselschade in het openbaar vervoer is de vervoersmaatschappij dus vrijwel altijd aansprakelijk. De toevoeging ‘vrijwel altijd’ biedt echter ruimte voor discussie. Een verzekeringsmaatschappij maakt hier graag gebruik van, door bij hoog en laag te beweren dat haar cliënt (de vervoerder) er alles aan heeft gedaan het ongeval te voorkomen. Men zal trachten u uit te putten, door (soms tegen beter weten in) zo lang mogelijk verzet te bieden. Niet zelden leidt dit tot een vermoeiende, langdurige juridische strijd die u niet alleen kunt en wilt voeren.
Wij staan voor u paraat!
Wat nu te doen wanneer u te maken krijgt met letselschade in het openbaar vervoer? Om te beginnen is het van belang dat u bij het ontstaan van de letselschade direct in actie komt. Meldt de letselschade bij de vervoersmaatschappij (vaak heeft deze hier een speciaal telefoonnummer voor), noteer eventuele getuigen en bewaar alle informatie die u heeft omtrent de reis. Bezoek indien nodig een dokter. Tevens doet u er verstandig aan onmiddellijk contact te zoeken met De Letselschade Advocaat. Wij gaan dan zonder omwegen voor u aan de slag om een rechtvaardige compensatie te behalen voor de geleden schade. Wacht niet en schakel ons nu in door uw gegevens in te vullen op het contactformulier. Een van onze ervaren specialisten belt u dan zo spoedig mogelijk op voor een vrijblijvende kennismaking en oriëntatie op uw situatie.