Als voetganger bent u kwetsbaar in het verkeer. Een verkeersongeval zal dan ook al gauw letselschade opleveren, zeker wanneer er sprake is van een aanrijding. De wet houdt hier rekening mee, door voetgangers extra bescherming te verlenen tegenover gemotoriseerd verkeer. Wanneer u als voetganger te maken krijgt met letselschade, heeft u daarom vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. De hoogte van deze schadevergoeding varieert echter sterk; een verzekeringsmaatschappij zal vaak proberen een deel van de aansprakelijkheid af te wijzen. Het is dan ook belangrijk dat u in dit soort situaties direct de hulp inroept van De Letselschade Advocaat, om frustrerend juridisch getouwtrek te voorkomen. U heeft na een ongeluk immers wel andere dingen aan uw hoofd.
Inhoud
Voetganger letselschade: vrijwel altijd vergoed
Als voetganger kunt u bij een ongeval niet terugvallen op bescherming zoals een cabine of veiligheidshelm. Om deze kwetsbaarheid te compenseren, genieten voetgangers een beschermde status in de Wegenverkeerswet (WVW). Dit maakt dat de bestuurder van een motorvoertuig bijna altijd aansprakelijk is voor een substantieel deel van uw letselschade. Niet alleen medische kosten, maar ook inkomensschade, eventuele aanvullende kosten en smartengeld komen (deels) voor rekening van de tegenpartij.
Hoogte schadevergoeding
Vanwege de kwetsbaarheid van voetgangers, is een schadevergoeding bij letselschade vrijwel altijd gegarandeerd. De hoogte van deze schadevergoeding hangt echter sterk af van de situatie. Een van de factoren die hierbij een rol speelt is leeftijd: is het slachtoffer jonger dan 14 jaar, dan wordt de letselschade altijd voor 100% vergoed. Voor voetgangers van 14 jaar en ouder geldt dat zij vaak kunnen rekenen op minstens 50%, afhankelijk van de vraag in hoeverre zij ‘medeschuldig’ zijn aan het ongeval. Zelfs wanneer u als voetganger door een rood licht bent gelopen of anderszins de verkeersregels hebt overtreden, kunt u dus doorgaans rekenen op een compensatie. Een uitzondering op deze richtlijn doet zich voor wanneer er sprake is van ‘overmacht’. De rechter oordeelt in zo’n geval dat de bestuurder van een motorvoertuig zo ontzettend netjes heeft gereden dat deze niets, maar dan ook helemaal niets te verwijten valt. Dit komt in de praktijk echter zelden voor.
Laat verzekeringsmaatschappijen geen loopje met de waarheid nemen!
Ondanks de beschermde status van voetgangers in de WVW, is het toegekend krijgen van aansprakelijkheid na een aanrijding vaak nog een hele klus. Een verzekeringsmaatschappij zal al haar ervaring en juridische knowhow inzetten om u zoveel mogelijk medeschuld aan te wrijven. Hierbij wordt vaak geen enkel middel geschuwd. Dit maakt een letselschadezaak voor u als slachtoffer vaak niet alleen tijdrovend, maar ook ingewikkeld en frustrerend. Voorkom dit soort gesteggel en laat uw belangen behartigen door de ervaren specialisten van De Letselschade Advocaat. Zo kunt u zich richten op uw herstel, terwijl wij er voor zorgen dat u een rechtvaardige schadevergoeding krijgt. Wacht niet en zet ons nu voor u aan het werk. Vul het formulier op de pagina en wij zoeken direct telefonisch contact met u.